Waarmee houd ik rekening bij de aankoop van een spa?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het bevordert niet alleen een veilige en goed installatie, daarnaast kan je ook besparen door bepaalde zaken zelf aan te pakken. Beschikt je niet over de kennis of heb je geen tijd om dit te verzorgen? Dan kan je de installatie ook aan ons over laten. Wij informeren je graag
BEREIKBAARHEID
Een spa past niet door een standaard deuropening. Wij leveren met een speciale aanhangwagen. De spa komt als eenheid en kan niet worden gedemonteerd. Wij vragen je na te kijken of de aanhangwagen tot de gewenste staanplaats kan.
Controleer de doorgang van de straatkant tot de staanplaats (zowel hoogte als breedte) Wij hebben een minimum nodig van ca. 1 meter breedte.
Indien jouw toegang niet voldoet of in geval van andere obstakels (verlichting, hekwerk, trappen,…) vragen wij ons te verwittigen zodat we samen een gepaste oplossing kunnen bedenken. Indien nodig, bekijken we of een kraan nodig is (tegen meerkost) Twijfel je of het mogelijk is, aarzel dan niet om enkele foto’s door te sturen.
STAANPLAATS
Een vaste vlakke ondergrond, die dezelfde grootte of groter is dan de spa, is vereist. Een 10-15 cm dik gewapende beton of chape is voldoende (zwemspa: 15 – 20 cm)
Bedenk op voorhand hoe je de spa geplaatst wenst.
- Is het bedieningspaneel goed bereikbaar?
- Als ik in de spa lig, kijk ik dan richting de tuin of op een muur?
- Naar welke kant wil ik de coverlift laten hangen?
- Hindert de cover mijn uitzicht niet? Of verhindert het juist inkijk?
- Plaats het bad dichtbij het huis, bij koud weer is het niet prettig om ver te lopen.
Zie ook onze apart blog hierover: hoe kies ik de perfect plek voor mijn spa?
Wij raden af het bad onder bomen te plaatsen. Bladeren en vogels bezorgen extra werk. Een spa hoeft niet beschut te staan. Dat kan echter wel. Een windscherm of afdak verminderen blootstelling aan weer en wind en drukken ook onderhoudskosten. Probeer in gedachten te houden dat een goed uitzicht het baden aangenamer maakt. Houd ook rekening met je gewenste privacy.
Een spa kan echter ook binnen geplaatst worden. Ook hier geldt dat de ondergrond vlak en stevig is om het gewicht van de gevulde spa en zijn gebruikers te dragen. Denk je ook aan voldoende ventilatiemogelijkheden? Er ontstaat namelijk een hoge luchtvochtigheid.
Voor spa’s die in een bodem of een grondplaat verzonken of ingebouwd worden, moet de installatie zodanig plaatsvinden dat er op enige manier toegang is tot de uitrusting voor onderhoud en servicedoeleinden. Hiervoor zijn speciaal deuren / luiken / panelen aangebracht in de zijwanden van de spa. Houd deze daarom altijd vrij en gemakkelijk bereikbaar. Ook raden wij aan dat er een goede afvoer is voorzien, voor water dat in de put loopt.
AANSLUITING
Een spa wordt geleverd zonder stekker of kabel. Je voorziet een elektriciteitskabel die lang genoeg is. (+ 5 meter extra om kabel aan een van de kanten naar binnen te voeren. Laat de kabel nooit onder de spa uit de grond komen maar net naast waar de spa komt te staan.
De stroomvereisten verschillen per spa. De meeste spa’s kunnen zowel op één-fase als op meer-fase aangesloten worden (220v of 380v) In de meeste gevallen is 20 ampère voldoende. Heb je de mogelijkheid 25A of 32A te voorzien? Dan heb je het voordeel dat ook de verwarming aangaat als alle pompen draaien. Voor een zwemspa raden wij aan krachtstroom, 3x 20A
Tussen het Belgische en Nederlandse stroomnet zijn verschillen. In alle gevallen dient de spa te worden aangesloten op een aparte vrije groep voorzien van zekeringen van 16 of 20A . In alle gevallen dient de stroomvoorziening voorzien te zijn van een neutraal en een aarde met een aardlekschakelaar/verliesstroomschakelaar/differentieel van 10 of 30 mA.
Dikte van de kabel als volgt:
3g1.5mm = max. 16A 3g4mm = max. 25A
3g2.5mm = max. 20A 3g6mm = max. 32A
5g2.5mm = max. 3 x 20A (= meerfase 1 Neuter + 3-fase + 1 aarding 220V/380V)
Een spa kan op sommige momenten veel stroom vragen. Denk bv aan het gelijktijdig inschakelen van jets, waterval, airblower, verwarming,… Het is verplicht om een aardlekschakelaar te hebben op het stroomnet (kabel) waar de spa op staat aangesloten.
Laat je stroomvoorziening altijd door een erkend installatie bedrijf aanleggen, wij passen niks aan in jouw meterkast.
WARMTEPOMP
Bestelde je een warmtepomp erbij? Dan vragen wij een vaste ondergrond hiervoor te voorzien (grootte 50x100 cm) Aan de blaaskant houd je zo’n 175 cm vrije ruimte open. Het is niet nodig extra stroom te voorzien. De warmtepomp wordt gevoed door de spa.
VULLEN
Voorzieningen voor wateraansluiting nabij de spa zijn niet noodzakelijk. De beste manier om je spa te vullen is met een tuin-tuinslang (Gebruik koud water, niet warm water)
Bij normaal gebruik is het aanbevolen je spa om de 60 dagen te ledigen en te reinigen. Onafhankelijk van jouw eigen waterbehandeling is het toch het beste om het water zeker elke drie maanden te vervangen. Is het water echter minimaal vervuild, laat dan 1/3 deel van het water weglopen en vul de spa vervolgens bij met schoon leidingwater.
Installeer het bad zodanig dat wanneer je de spa laat leeglopen, het water ongehinderd weg kan lopen. Sluit eventueel een slang aan op de afvoer onderaan het bad, dan kan je het water gemakkelijker verdelen.
In dezelfde categorie
Verwante artikels
- Waarmee houd ik rekening bij de aankoop van een spa?
- Wat is een opblaasbare spa en moet ik er een kopen?
- Wat is de beste tijd van het jaar om een spa aan te schaffen?
- Hoe maak ik mijn tuin mooi in 2024 (Inspiratie, ideeën en meer)
- Hoe laat je je spabad leeg lopen en vul je het opnieuw? Stap-voor-stap handleiding
Reacties
Geen reacties op dit artikel
Laat je reactie achter